venkovský dům

Dům volně stojící v zástavbě uprostřed intravilánu obce, v bezprostřední blízkosti od hlavní komunikace vedoucí středem obce. Přízemní dům je okapovou stěnou orientován souběžně s komunikací, zděný z kamene a cihel. Sedlová střecha pokrytá eternitem, krov hambalkový se stojatými stolicemi, půda s cihelnou dlažbou. Nad vstupem do síně je vysunuta sedlově zastřešená křížová světnička nesená třemi toskánskými sloupy. Štítové průčelí dvouosé, okna druhotná, třídílná-typizovaná, nerespektují původní tvar ani velikost. Ve štítu dvě čtyřdílná čtyřtabulková okna, rovněž nerespektují původní tvar. V úhlech štítu dvě čtvercová větrací okénka, pod vrcholem štítu obdélné větrací okénko-ani tato nerespektují původní. V průčelní okapové stěně dvě třídílná okna do světnice stejná jako ve štítové stěně. Ve střední ose je vysunuta křížová světnička nesená třemi toskánskými sloupy, jež tvoří nosné pilíře arkád. Prostor pod světničkou je zaklenut křížově. V prostoru pod křížovou světničkou okno a vstup do síně. Okno do síně dvoukřídlé, šestitabulkové, s pískovcovým ostěním a parapetem, zamřížované prutovou mříží. Vstupní dveře do síně nové, laťované, u vstupu kamenné hranolové ostění bez dekoru. V zadní části uliční okapové stěny za sloupy nesoucími křížovou světničku jsou čtyři dvojitá lícová okna, čtyřdílná, čtyřtabulková, s pískovcovými parapety, kolem oken hladké šambrány. Ve štítové stěně křížové světničky dvě lícová dvoukřídlá čtyřtabulková okna s pískovcovými parapety-okna jsou původní. Ve štítu nad světničkou půkruhové větrací okénko. K zadní okapové stěně přiléhá novodobý přístavek se čtyřdílným čtyřtabulkovým oknem a vstupem do síně, dveře laťované. Dále je okno a vstup do chléva, okno malé obdélné. Vše s hladkými šambránami. Střechou nad zadní okapovou stěnou prostupuje sedlově zastřešený seníkový vikýř s dvoukřídlými prkennými dvířky a malý pultový vikýřek. V zadní části přiléhá k domu v celé jeho šíři bedněný přístavek. Celý dům má škrábanou omítku, na křížové světničce prosvítá původní kvádrová rustika provedená ve vápenné maltě. Omítka žluté barvy.