radnice

Solitérní klasicistní dvoupodlažní dům vystavěný na obdélném půdorysu v ose S - J štítovými průčelími. Objekt je podsklepený. Byl vystavěný v centrální části města Pecka, na návrší u kostela. Orientace domu byla dána využitím fragmentu původní stavby, která podlehla požáru r. 1830, klasicistní objekt byl postaven po požáru v r. 1842 na místě starší stavby. Přestavba byla důkladná, a proto se fragmenty starších (snad barokních) konstrukcí nezachovaly ani ve sklepě. Objekt je členěný na tři příčné trakty (osově symetrické). Konstrukčním materiálem byly pískovec a cihly. Všechna průčelí jsou přísně osově komponována. Západní průčelí je sedmiosé. Prostřední tři osy tvoří mělký rizalit, ve kterém se nacházejí vstupní dveře zvýrazněné pískovcovým nečleněným portálem. Přízemí je mírně zvýšené s pískovcovým obkladem vzhledem ke konfiguraci terénu, přístup do objektu po kamenném schodišti.Okna jsou zdobena hladkým nečleněný ostěním provedeným v omítce, na objektu se vyskytují dva druhy oken, vnější křídla ze 30. let 20. století na vnitřní křídla klasicistní, špaletová okna ze 30. let 20. století (doplňovaná okna). Okna jsou doplněna hodnotným kováním (závěsy, madla kličky) z 19. stol. a ručně dělanými skleněnými tabulkami. Původní klasicistní fasáda byla hladká a členěná pouze kordonovou římsou a hlavní římsou. Střešní krytina pálená, prostor podkroví je osvětlen vždy dvěma okny v severním a jižním štítě. Hodnotné vstupní dveře s nadsvětlíkem s prolínajícími se prvky secesními a pozdně klasicistními, dveře pocházejí pravděpodobně z doby přestavby na poč. 20. století. Severní štítové průčelí tříosé, štít oddělen korunovou římsou, která přechází z okapové strany, v přízemí na střední ose vstupní dveře. Objekt po obvodu s pískovcovou podezdívkou. Interiér: Sklep je proveden z pískovcových kvádrů a je zaklenut plackami, neobvykle s pětibokými pětiúhelnými výsečemi. Obytné místnosti v krajních traktech jsou plochostropé se štukovými fabiony,Stropy dřevěné trámové, opatřené záklopem a rákosem. V patře platí stejné konstrukční schéma. Podlahy na chodbách jsou z teraca. Podlahy v obytných místnostech jsou dřevěné prkenné. Krov je tvořen hambalkovou soustavou z pol. 19. století s vaznými trámy pod úrovní podlahy. V podkroví jsou velmi době zachované původní komíny. Dveře v interiérech ve většině pozdně klasicistní doplněné původním kováním, vše z 2. poloviny 19. století.