kříž

Hlavní hřbitovní kamenný kříž, který nechal r. 1819 postavit vlastním nákladem Josef Schön, justiciár telčského panství, se nachází přibližně uprostřed lichoběžníkového hřbitova. Čtyřboký sokl s úzkými bočními křídly dole stočenými do volut je umístěn na dvoustupňové základně. Na přední straně soklu je vsazena deska obdélníkového tvaru se zaoblenými rohy. Na desce špatně čitelný nápis s letopočtem 1810?. Sokl ukončen vyloženou profilovanou římsou, na níž je umístěn kříž s rytým rámem. Ramena jsou ukončena ve tvaru trojlistu. Tělo Krista je plné, prověšené ve tvaru písmene Y. Hlava skloněna k pravému rameni, zlacená bederní rouška rozevlátá u pravého boku. Nad hlavou nápisová blána IN/RI. Před křížem je položena náhrobní deska s reliéfem kříže, lebky a zkřížených hnátů.