měšťanský dům

Mohutný dvoupatrový nárožní dům ze smíšeného zdiva, omítnutý omítkou světle zelené barvy s bílými architektonickými prvky. Objekt má připojeno jižní hloubkové křídlo, tvořící průčelí do Zámeckého náměstí. Zadní a boční křídlo mají ploché stropy a jsou z architektonického hlediska nepozoruhodné. Hmota křídla do náměstí je původní pozdně gotická, renesančně přestavěná. V rohu je dům rozepřen přes ústí Bránské ulice, k protějšímu domu prampouchem. Průčelí do náměstí je čtyřosé. Zkosený roh za prampouchem nese jednu okenní osu a boční průčelí je ve přední, dvoupatrové části tříosé a další čtyři osy už patří jižnímu traktu. Boční průčelí je architektonicky členěno jen profilovanou korunní římsou. Průčelí do náměstí je bez štítu, ve spodní části s pískovcovým obkladem soklu, vertikálně členěné lizénami, které jsou v přízemí bosované a nad přízemím přerušené širokým horizontálním pásem pod parapetní římsou. Nad pásem lizény opět pokračují a jsou ploché. Mezi druhou a třetí okenní osou a před prampouchem jsou zdvojené. V přízemí je v první okenní ose jednoduchý pravoúhlý výkladec, ve druhé pravoúhlý portál s pískovcovým ostěním, v nadpraží s reliéfním nápisem 1875 P.H. Nro 58. Třetí a čtvrtou osu zabírá výkladec s dveřmi - v kovových rámech jsou skleněné výplně. Okna jsou šestitabulková, osazená v pravoúhlých otvorech bez šambrán. Nad okny prvního patra se střídají trojúhelné a segmentové suprafenestry, vynesené konzolami. Fasádu ukončuje bohatě profilovaná korunní římsa. Dvorní průčelí o dvou okenních osách s trojdílnými typovými okny a pavlačí s kovovým zábradlím. Omítka na většině plochy průčelí opadaná, odhaluje cihelné zdivo. STŘECHA: Částečně půdní vestavba, v přední části pultová, orientovaná okapově a v zadní části pultová a sedlová s vnitřním úžlabím. Do prostoru krovu vede v zadní štítové stěně segmentově klenuté okénko. Krytina - eternit, plech. Zpřístupněn pouze krov nad levou částí domu - pultová střecha, vaznicová soustava.