stodola

Budova obdélného půdorysu, situovaná na západní straně vnitřního dvora paralelně s hlavním křídlem rezidence, je přízemní s vysokým jen částečně zahloubeným suterénem v severní části půdorysu. Provozní hospodářská stavba, slohově bezvýrazná, je vyzděna ze smíšeného, převážně kamenného zdiva a ohozena hladkými vápennými omítkami, které jsou tónovány na vnějších pohledově exponovaných stranách novým béžovým, plastické články terakotově červeným nátěrem, avšak omítky na východní nádvorní straně jsou monochromní zašlé špinavě šedé. Severní část dvora je výrazně snížena o několik metrů, takže přízemí stodoly se v těchto místech z pozice úrovně terénu projevuje jako 1. patro. Nádvorní průčelí je prolomeno v levé jižní části čtyřmi pravoúhlými vesměs novodobě upravenými neorámovanými vchody a vjezdy do garáží a dílen, pouze druhý vchod zleva je opažen starým neprofilovaným ostěním. Pod jednoduše členěnou hlavní římsou je v pravidelných rozestupech umístěno osm ležatě obdélných zčásti slepých sýpkových oken. V severní trojosé třetině fasády nad sníženou rovinou dvora je mezi suterénem (v úrovni terénu) a přízemím (v pozici patra) vyvinuta jednoduchá římsa. Tři osy s okny čtvercového formátu tvoří široká mělká obdélná segmentově završená vpadlá pole, třetí krajní osa je překryta přístřeškem mezi severním křídlem rezidence a stodolou. Při pohledu od severu dosahuje stodola výšky 3. patra nového křídla rezidence. Severní průčelí působí v důsledku snižujícího se terénu jako jednopatrové, přepásané profilovanou římsou, oddělující přízemí od patra. Plocha přízemí s vysokým malovaným soklem je zcela hladká bez otvorů, v patře jsou tři slepá obdélná okna, pod hlavní římsou tři ležatě obdélná slepá okénka. Sedlová střecha s valbou na severní straně je pokryta eternitovými šikmo kladenými šedými šablonami. Na severozápadním nároží budovy stodoly navazuje vysoká kamenná ohradní zeď, v horní části prolamovaná otvory křížového tvaru. Zeď, vymezující malý vnější dolní dvorek před západní stranou stodoly, je uprostřed severní strany prolomena širokou pravoúhlou branou, vymezenou postranními hranolovými polopilíři s čabrakovými hlavicemi, vynášejícími vysoké trojdílné kladí s vlysem členěným obdélnými vpadlými poli. Z horní římsy vystupuje v šíři otvoru vjezdu trojúhelný štít. Jižně od tohoto dolního dvorku se rozkládá větší horní dvůr, proti předchozímu terasovitě zvýšený do úrovně patra (resp. přízemí) stodoly, obehnaný rovněž kamennou zdí a uzavřený na jihu severním křídlem rezidence.