socha sv. Vojtěcha

Socha, umístěná původně před Pražským portálem mezi dvěma již neexistujícími lipami, stojí dnes před východním průčelím rezidence po levé straně hlavního vchodu. Základnu díla tvoří dvoustupňová patrně novější podnož, z níž vystupuje nevysoký pískovcový čtyřboký pilířový podstavec klasicky dělený na kubický sokl, konkávně projmutý dřík mírně se kónicky vzhůru zužující, zakončený římsovou hlavicí. Socha stojícího sv. Vojtěcha, vysoká asi 1,7 m, je vytesána z jiného druhu světlejšího lehce nažloutlého pískovce. Skulptura je poměrně hluboko protesána. Frontálně vyvinutá postava je v důsledku kontrapostu nevýrazně esovitě prohnutá, pod záhyby drapérie se rýsuje tvar pravé volné v koleni ohnuté nohy. Světec je oblečen do dlouhé k zemi splývající kleriky, zřasené dlouhými ostrými hřebínky diagonálních záhybů, rochety sahající po kolena a vpředu rozhalené a široký rozhrnutý pluviál, sepnutý u krku. Na zádech splývá až k pasu dlouhá kápě, zdobená akantovým reliéfem a ukončená střapcem. Hlavu s dlouhým plnovousem kryje biskupská mitra. Vojtěch drží v pravé ruce veslo, v levici zavřenou knihu. Na plintu sochy je vyryt nápis: S.ADALBERT.