mariánská studna

Mariánský pramen údajně zázračné léčivé vody s kaplí leží v parku v mírném již. svahu v ose Březnického portálu. Drobná centrální stavba osmiúhelného půdorysu, orientovaná vchodem k severu, je postavena ze smíšeného, převážně kamenného zdiva, omítnutého novými vápennými monochromními lomeně bílými omítkami. Nízký obvodový sokl je odlišen hrubě hozenou světlešedou omítkou v barvě přírodního kamene, profilovaná podstřešní římsa je vyřezána ze dřeva. Severní a dvě boční (východní a západní) stěny jsou odlehčeny segmentovými výklenky, ve vrcholu mírně sedlovitě odsazenými. Severní vstupní průčelí kaple je zdůrazněno na nárožích předstupujícími pískovcovými čtyřbokými přízedními pilíři na vysokých odsazených soklech, zakončenými jednoduše tvarovanými římsovými hlavicemi. Štíhlé hranolové monolitické dříky i sokly mají zkosené úzké hrany. Téměř celou šíři severní strany mezi pilíři prolamuje pravoúhlý portál, opažený plochým ostěním z načervenalého mramoru, lemovaným zdvojenou okrajovou lištou a uchy s kapkami. Vchod uzavírají prosté dvoukřídlé dveře svlakové konstrukce. V nadpraží vystupují tři nízké rovněž mramorové soklíky snad pro nezvěstné sošky, střední konkávně projmutý, postranní volutově zavíjené. Nad prostředním soklíkem je dnes nová malba P. Marie Svatohorské. Ve výklenku na východní straně je slepé okno tvaru ležatého oválu. Jižní stěna kaple je v celé šíři probrána mělkou nikou půloválného průřezu, flankovanou postranními přízedními pilíři stejného tvaru jako na vstupní straně. V nice je nová pololidová neumělá nástěnná malba vápennými barvami P. Marie Svatohorské v oválné mandorle z r. 1982, která nahradila starší zničené malby (původní vyobrazení údajně od Jana Umlaufa z r. 1873). Kaple je završena mohutnou bachratou cibulovou vertikálně značně protaženou střechou, pobitou šindelem. Střecha je ukončena plechovou žerdí s makovicí, z níž stoupá rozvilinami zdobená kovová tyč s kruhovou sluncovou svatozáří s monogramem MRA. Jednoprostorový interiér s vodním čerpadlem je plochostropý, podbitý prkny. Podlaha potažena betonovou mazaninou.