rotunda sv. Petra a Pavla

Rotunda na mírně oválném půdorysu, otevřená na východě do pravoúhle ukončeného kněžiště (původně do podkovovité apsidy). K tělu rotundy přiléhá na severovýchodní straně hranolová věž a k severní straně kněžiště drobná obdélná sakristie. Obvodové zdivo lodi rotundy se směrem vzhůru znatelně zužuje. Hladké fasády zdůrazňují pouze tenké hladké lisény a mělce profilované podstřešní římsy. Všechny fasády jsou sjednoceny okrovými omítkami, jen na několika místech je ponechán odhalený kámen. Stavba je otevřená pouze dvěma půlkruhově zaklenutými okny a ukončená kuželovou střechou s prejzy. Hranolovou věž osvětlují částečně dochovaná románská sdružená okna. V interiéru má rotunda mírně šikmé stěny a je sklenuta zploštělou kopulí. V 19. století byl interiér vybaven historizujícími freskami, které byly však postupně přemalovány. Presbytář je sklenut valenou klenbou, sakristie a podvěží jsou plochostropé. Kněžiště od lodi odděluje lomený Vítězný oblouk.