dům

Přízemní zděný objekt na nepravidelném půdorysu se skládá z obdélného křídla proti stájím (nynější pošta), dále z užšího rovnoběžného objektu ve dvoře a široké obdélné hmoty s průčelím k k severu (k silnici). Budovy mají valbové střechy s pálenou krytinou (bobrovky). Na východní stranu – do zahrad je přistavěna novodobá kovárna (není předmětem návrhu). Budovy uzavírají ze tří stran úzký dvorek, který na jižní straně při místní komunikaci doplňuje obdélný objekt bývalé fary. Křídlo s poštou: modernizované hladce omítané průčelí s novodobými ale rytmicky řešenými okny má zachované vodorovné členění soklem a profilovanou korunní římsou. Vstup je uprostřed západního průčelí, dochovaný v podobě z jednotící přestavby r. 1877 s pravoúhlým profilovaným portálem neorenesanční profilace s nadpražní římsou. Slohově shodné vstupní dveře jsou dvoukřídlé s ležatým nad-světlíkem, s bohatě profilovanými obdélnými výplněmi a dochovaným souborem původního kování a ozdobné kliky. Dvorní fasáda (východní) má v jižní polovině zachované starší členění: hrubě omítaný šedý sokl, hladké okrové omítky, podbrádkovou bílenou římsu a malované bílé šambrány kolem oken. Okna jsou dvojitá, osazena mělce za špaletou, čtyřkřídlá, členěná do 6 tabulí. Vstup do zahrady, situovaný v 5. ose zleva, má také slohové řešení: Hladké pravoúhlé pískovcové ostění s lištou, v něm neorenesanční dvoukřídlé dveře s ležatým nadsvětlíkem, profilovanými obdélnými výplněmi a původním kováním včetně dekorativní kliky. Severní část fasády (za dělící zdí) je modernizována na konci 20. století. Severní křídlo se uplatňuje čtyřosou fasádou k hlavní silnici, přízemí je výrazně zvýšeno nad terénem. Fasádu člení hladký sokl, úzký vlys a profilovaná korunní římsa. Vysoká špaletová čtyřkřídlá okna členěná do 6 tabulí mají plastické šambrány s profilovanou nadpražní římsou a konzolkami podepřenou parapetní římsou. Uprostřed mezi okny je osazen pískovcový reliéf tvaru štítu s poprsím Jana Husa s vročením 1925. Dvorní křídlo má stejné základní členění fasády, avšak větší část východního průčelí zakrývá přístavba kovárny, dvorní stranu druhotné utilitární přístavky, a štítovou jižní stěnu drobný hospodářský přístavek náležející do dvora fary.