výklenková kaple sv. Floriána

Výklenková kaple sv. Floriána se nachází v jižní části obce Kestřany na křižovatce dvou komunikací, na malém travnatém prostranství. Kaplička je pohledově exponovaná a tvoří významný urbanistický prvek. Hranolová kaplička s polokruhovou nikou na přední straně je orientována k severu. Památková ochrana se vztahuje na kapli bez pozemku. Zděná výklenková hranolová kaple je členěna pravoúhlými lizénovými rámci na třech stranách kaple, které jsou ukončeny zaoblenou římsou po celém obvodě kaple. Zadní jižní stěna je členěna velmi mělkou polokruhovou nikou. Přední severní stěna má uprostřed lizénového rámce niku s polokruhovou konchou, ve které se uplatňuje mušlovitý motiv. Koncha dosedá na postraní klenáky v patě oblouku. Pod nikou na přední straně je pravoúhlá čtvercová nika. Kaplička je ukončena odsazenou profilovanou římsou, na kterou dosedá trojúhelný ořímsovaný mírně předsazený trojúhelný štít s vpadlým polem. Kaple je zastřešena částí jehlancové střechy, která je kryta prejzovou krytinou. Střecha vrcholí kovovým křížem s paprsky. Kolem roku 2002 byla nika prázdná, v současné době (rok 2020) v nice stojí dřevěná lidová socha sv. Floriána.