socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna na výškově odstupňovaný sokl. Spodní část na nepravidelném přibližně půdorysu kříže ve vrcholu s profilací splávku, pokračuje střední části s postranními volutovými křídly hmotově výrazných spodních závitnic. Střední část je ve spodní části konvexně vypnuta. Podstavec je ve vrcholu zakončen profilovanou vyloženou deskovou římsou, kopírující půdorysné utváření soklu a nesoucí podnož v podobě oblačné sféry, doplněné po stranách na římse sedícími postavami puttů. Oblačná sféra je již integrální součástí sochy světce v mírně nadživotní velikosti. Je podán v pokleku na na levém koleni s mírným vytočením pravé nohy do strany. Tělem probíhá esovitá linie s výrazným natočením horní poloviny těla vpravo a zakončeném natočením hlavy stejným směrem v mírném předklonu. Jan je oděn do trojdílného kanovnického roucha ustáleného ikonografického pojetí s biretem ve volně spuštěné pravici podél těla a levicí se dotýká hrudi. Putti pohledově vlevo drží ořízkou k divákovi obrácenu knihu a ukazováček přikládá k ústům v gestu mlčení. Druhý pohledově vpravo drží oběma rukama kříž s korpusem Krista a palmovou ratolest. materiál: kámen - pískovec