roubený špýchar

Srubový špýchárek venkovské usedlosti u čp. 36 se nachází v severní části obce Ratiboř a je umístěn ve svahu. Špýchárek je situován v přední části usedlosti na vyvýšené podezdívce, která tvoří zděné přízemí s lochem. Jižní štít je orientován k příjezdové komunikaci. Podsklepený roubený špýchárek je na půdorysu obdélníka se sedlovou střechou, která je kryta eternitovou šablonovou krytinou. Přesah střechy tvořící zápraží na západní straně je podepřeno dvěma sloupky, z nichž jeden (severní) je vyřezávaný. Špýchárek je situován na vyvýšené kamenné podezdívce, která vytváří přízemí s lochem do kterého se vstupuje ze dvora, ze západní strany. Štíty špýchárku jsou pobity svislými prkny jejichž spáry jsou překryty lištami. V jižním štítu jsou dva malé větrací otvory ve tvaru kvadrilobu. Vodorovné trámy stěn špýchárku jsou v nároží vázány tesařským spojem – rybinou a nároží je zvýrazněno tlumenou červenou barvou. Spáry mezi trámy jsou vymazány hlínou. Vstup do špýchárku přes vstupní pavláčku na západní straně, která je přístupná po dřevěných schodech ze severu. Pavláčka je podbitá prkny a podlaha je prkenná. Mezi sloupky je umístěno vyřezávané zábradlí. Roubený špýchárek nebyl v době dokumentace zpřístupněn.