roubený špýchar

Srubový špýchárek venkovské usedlosti u čp. 7 se nachází v jižní části obce Ratiboř a usedlost je položena nedaleko od komunikace ve svahu. Usedlost se ke komunikaci otevírá právě srubovým špýchárkem. V roce 2000 proběhla celková rekonstrukce (oprava) špýchárku. Roubený špýchárek je přízemní budova na půdorysu mírného obdélníka se sedlovou střechou. Střecha je kryta novým šindelem. Štíty objektu byly opraveny svislými prkny. Roubený špýchárek je umístěn na kamenné podezdívce, která byla zcela nově vystavěna. Původně zde nebyla. Vodorovné trámy stěn byly nahrazeny novými neb původní byly shnilé a napadeny dřevokaznými houbami. Nároží stěn je vázáno tesařským spojem – rybinou a v horní části s výraznějšími přesahy ukončujících věnců. Mezery mezi trámy jsou vyplněny silikonem, který je překryt bílou omítkou. Vstup v dřevěné zárubni je z jižní strany a před vstupem jsou dva kamenné schody jenž vyrovnávají terénní nerovnosti. Původní dveře tč. jsou v rekonstrukci, zatím nahrazeny novými svlakovými. Budova zatím bez oken. V jižní a severní stěně jsou malé větrací otvory. Jednoprostorový špýchárek má trámový strop se dvěma trámy a s prkenným záklopem. Podlaha dnes betonová, původně prkenná na polštářích. V době dokumentace (říjen 2001) byly stěny připraveny pro omítnutí. Krov nový s vrcholovou vaznicí podepřenou u štít“ sloupkem s páskem. V interiéru je nově vybudovaný komín, původně cihelný.