roubený špýchar

Popis k roku 2019: Srubový špýchárek venkovské usedlosti u čp. 11 se nachází uprostřed obce Ratiboř podél hlavní komunikace a ke komunikaci je orientován jihovýchodním průčelím. Na východ od špýchárku stojí obytné stavení. Podsklepený roubený špýchárek je přízemní budova na půdorysu mírného obdélníka se sedlovou střechou, která je kryta eternitovou šablonovou krytinou. Přesah střechy tvořící zápraží na východní straně je podepřeno dvěma zdobenými vyřezávanými sloupky, které rovněž podporují malou vstupní pavlač. Štíty špýchárku jsou pobity svislými prkny a v jižním štítu jsou dva větrací otvory v dřevěném ostění. Podél západní fasády jsou uschovány polena, která jsou kryta provizorní střechou a ta navazuje na sedlovou střechu špýchárku. Je rovněž kryta eternitovou krytinou. Vodorovné trámy stěn špýchárku jsou v nároží vázány tesařským spojem – rybinou. V horní části u střechy s výraznějším přesahem trámu ukončujícího věnce. Spáry mezi trámy jsou vymazány hlínou a ucpané mechem. Vstup do špýchárku z pavláčky z východní strany, která je přístupná po dřevěných schodech. Pavláčka je podbitá prkny. Dveře svlakové v dřevěné zárubni. Prostor špýchárku nebyl v době dokumentace zpřístupněn. Vstup do sklepa z východu, dveře chybí, pouze zůstala dřevěná stojina. Sklep zaklenut valenou kamennou klenbou, podlaha kamenná.