nájemní dům

Dům s pětiosou uliční fasádou s podvojně sdruženými okny a s mělkými rizality v krajních osách. V páté ose pásově bosovaného přízemí prolomen vstup s půlkruhovým záklenkem, profilovaným ostěním a kartuší s palmovými listy v supraportě. Okna přízemí dvoukřídlá se světlíkem se segmentovým záklenkem, ve špaletách, s profilovanými šambránami s klenákem a s tvarovanými parapetními výplněmi. Okna prvního patra odděleného kordonovou římsou obdélná trojdílná se dvěma křídly a nadsvětlíkem (s rovným či půlkruhovým překladem – rizality), na průběžné podokenní římse, s vykrajovanými parapetními výplněmi, profilovanými šambránami s klenákem zvedajícími se k volutové nadokenní římse s vázou uprostřed. Mezi okny dvě ozdobné niky s mužskými plastikami (Merkur a Vulkán). V krajních osách mohutné balkony na konzolách, s ornamentálním ohrazením a s půlkruhově zaklenutými balkonovými dveřmi a oknem rámovanými dekorativně ztvárněnými pilastry. Nad nimi subtilněji pojaté balkony druhého patra ohrazené dekorativním zábradlím a s trojdílnou okenní soustavou (včetně balkonových dveří) s plastickými šambránami, kartuší v suprafenstrách, vegetabilním dekorem a roztrženou volutovou nadokenní římsou. Balkon rámován hermami. Rizality zakončeny konkávně-konvexními štíty se štukovou výzdobou, nad nimiž ještě z atiky vyrůstají volutové štíty. Okna druhého patra obdélná trojdílná, dvoukřídlá, na průběžné parapetní římse, s plastickými šambránami, tvarovanými parapetními výplněmi, motivem kartuše ve společných suprafenestrách a nadokenními římsami proloženými obloukem. Okno balkonu s balkonovými dveřmi šestidílná ukončená segmentovým obloukem, navazující na tři pole dřevěné kazetové výplně v dolní části. Půdní polopatro prolomeno kruhovými větracími otvory. Konzolová korunní římsa se zubořezem a vejcovcem nese atiku a valbovou střechu. --- Průjezd do dvora bohatě štukově zdobený, rámovaný pilastry nesoucími segmentové klenební oblouky, do kterých je opřeno pět polí plackových kleneb – z průjezdu se vstupuje vlevo na centrální schodiště. Centrálně v průjezdu po obou stranách slepé okno s plastickými šambránami, obdélnou kartuší suprafenestry a trojúhelníkovou nadokenní římsou. --- Dvorní fasáda je jednotná a shodná u obou domů – jednoduchá, hladká s výrazně vystupujícími rizality obou schodišť, ke kterým se přimykají jednoduché balkony s kovářsky zpracovaným zábradlím (tyče čtvercového průřezu s bambulemi uprostřed). Okna opatřena jednoduše profilovanými šambránami, překlady rovné, pouze průjezd je překlenut vysokým půlkruhovým obloukem. V úrovni parteru dodatečně zřízená plechová garážová vrata. Vstupy do dvora prolomeny v parteru schodišťových rizalitů a průjezdem z ulice.