kaple poutní cesty I

Kaple zasvěcená Růžencové Panně Marii je součástí ohradní zdi zámeckého parku, v úseku mezi hlavní bránou s baštou a mostem přes Vlčavu. Zděná stavba obdélného půdorysu je směrem k S otevřená mělkým, půlkruhově zaklenutým výklenkem, ve kterém je malba zpodobující sedící Pannu Marii s Ježíškem, která podává pravou rukou růženec klečícímu sv. Dominikovi. Skupinu doplňuje na opačné straně sv. Terezie, kterou Ježíšek korunuje věncem z růží. Výklenek flankují nárožní pilastry bez patek vyrůstající z vysokého soklu (s vpadlým obdélným polem na čelní straně) se zalamovanou římsou. Obdobně je řešená bohatě profilovaná korunní římsa. Boční strany mají dřík pilastru členěný vpadlým obdélným polem. Drobnou architekturu uzavírá nízká valbová stříška s prejzovou krytinou. Kaple, která byla v nedávné době celkově obnovena, původně nesla ve cviklech dva malované znaky, s největší pravděpodobností náležící jejím fundátorům. Zaniklé jsou také nápisy pod malbou.