kostel Narození Panny Marie

Jednolodní přibližně orientovaná stavba s hranolovou věží na západě a pravoúhlým presbytářem v šíři lodi. K jižní straně přiléhá drobná sakristie. Fasády lodi jsou hladké, napojení mladšího presbytáře zdůrazňuje mohutný opěrák. Loď a věž jsou vyzděné z pískovcových neomítnutých kvádrů. Loď osvětlují lomená okna, kněžiště hrotitá okna s kružbami a a věž okna románská, dvojitá, půlkruhově zaklenutá, dělená sloupky z červeného pískovce. Sakristii rytmizuje pravoúhlé okno a vstup. Loď je sklenuta plackou a presbytář dvěma poli křížové žebrové klenby. Interiér kostela zdobí rozsáhlý cyklus nástěnných maleb z druhé třetiny 14. století. Je zde vyobrazeno Zvěstování Panny Marie, Trůnící Panna Marie s Ježíškem, torzálně se dochovala kompozice Smrti Panny Marie, dále pak Bolestný Kristus, tradičně monumentální sv. Kryštof, apoštolové, kompozice Mše svaté, Poslední soud na Triumfálním oblouku a torzo časově mladší (přibližně o 100 let) kompozice Ukřižování.