kříž

Náročně tvarovaný tesaný kříž s plechovým korpusem je situován u staré cesty pod silnicí do Nové Říše. Konkávně tvarovaný žulový podstavec na čtvercové jednostupňové základně, nahoře i dole ořímsovaný. Na přední straně podstavce je špatně čitelný minuskulní nápis v německém jazyce s datací 1829. (Na paměť utrpení Krista postaveno Antonínem Theuerem 1829.) Na podstavci je umístěn žulový kříž s výrazně tvarovanou patkou. Ramena kříže jsou ukončena ve tvaru trojlistu. Nad křížením ramen se nachází bílá nápisová blána se zlatým majuskulním nápisem INRI. U paty kříže je na podstavci reliéf Panny Marie Bolestné. Výrazně prověšené tělo Krista je provedeno v malbě na plechu. Hlava je skloněna k pravému rameni, bederní rouška svázána vpravo.