předměstský dům

1976: Nynější podoba hlavní části domu je výsledkem přestavby po požáru doložené plánem z roku 1913. Hlavní průčelí o šesti okenních osách je obráceno do ulice Svatoanenské, kromě vstupních domovních dveří obsahovalo původně ještě krámské výkladce spojené se vstupy do obchodů. Do dnešní doby se v původní podobě dochoval větší krám při nároží, a to včetně předložených kastlových výkladců s roletami. Sloupky výkladců jsou doplněny plastickým ornamentem tvaroslovně vycházejícím z geometrické secese. Vchodové dveře opatřené originálním kováním jsou dvoukřídlé s plastickými soklovými výplněmi a nástavci nad částečným prosklením, které je chráněno prosklenou mříží s rostlinným dekorem, původně snad polychromovanou. Okna mají tvar výrazně převýšeného obdélníku a jsou dělena dřevěným poutcem a sloupkem ve tvaru T, pouze okno haly nad schodištěm je širší šestidílné. Stejně jsou řešena i okna bočního trojosého průčelí, kde prostřední ze spodní trojice oken je zasazeno do zmenšeného výkladce formálně shodného se vstupním průčelím. Omítky obou hlavních průčelí jsou plasticky členěny. Otvory v přízemí mají štukové šambrány s nevýraznýma ušima a segmentově římsové frontony, pod nimiž jsou ve výplních osazené prefabrikované akrotérie. Úzká kordonová římsa je nasazena těsně nad segmenty frontonů a svým průběhem sleduje jejich obrysy. Okna prvého patra mají též dolepovány prvky zhotovené z formy, tentokrát jde o vejcovcové pásy v nadpraží. Štukové šambrány ještě podporují vertikalitu oken, mají pod parapety a nad okny užity plošné ornamenty odpovídající geometrické secesi a jsou tektonicky propojeny s hlavní římsou. Tvar střechy byl oproti projektu změněn již ve schvalovacím řízení r. 1913, a to z plánovaného sedla se štítem na valbu směrem do ulice Furchovy. Střešní krytinou je šedý eternit, krov je vaznicové soustavy s dvojitými věšadly v plných vazbách. Dispozice obou podlaží je čtyřdílná, rozdělení místností je téměř shodné, v přízemí je navíc úzká chodba do dvora. Patro obsahuje dvě obytné jednotky. Sklep je přístupný jednoramenným schodištěm z chodby v přízemí je snad pozůstatkem staršího objektu. Tvoří ho valeně klenutá místnost situovaná příčně pod nárožní části domu. Bývalá stáj v zadní části je opatřena nižší pultovou střechou, křídlo při ulici Furchově má sedlovou střechu krytou bobrovkami. Vedle průjezdu je bývalá prádelna s menší komorou, v nízkém patře nad nimi jsou další dvě skladovací komory. 2013: Dům je nově zrenovovaný. V pohledové rovině působí velmi dobře a je ve velmi dobrém stavu. Během rekonstrukce byla strhnuta hospodářská křídla a nahrazena novostavbou a průjezdem z Furchovy ulice. V přízemním patře hlavního domu byly dodatečně zřízeny další prodejny a prolomeny nové dveře namísto okna druhé osy zleva. Čímž jsou rozděleny provozy. V druhém patře jsou okna zachována a ve fasádě ve dvoře v šesté ose zaslepena. Hospodářské křídlo lemující Furchovu ulici bylo nahrazeno zídkou s odlehčenou bránou v secesním stylu. Ze dvora jsou vynesené lehké schodišťové stupně, opět v secesním stylu, do prvního podlaží nově přestavěného bývalého hospodářského křídla s patřičnými vstupy. V podkroví byl zbudován jednolitý vikýř přes tři okenní osy.