kaple se studánkou

Zděná kaple, postavená nad studánkou s pramenem, je částečně zapuštěna do terénu. Její základní oválný půdorys je rozšířen o rizality. Dolní část stěn chrání kamenný sokl. Východní a západní strana jsou provedené stejně. V jejich středu je velký, segmentově ukončený vstupní otvor s prkennými dvířky. Ty nesahají až nahoru, otvor je zde tak volný. Do interiéru kaple se vstupuje po jednoramenném schodišti, začínajícím v terénu před kaplí a vedoucím až k podlaze kaple. U nároží vedle vstupů je pilastr, jehož prostá hlavice je oddělena volutou. Ta je provedená na způsob římsy tak, že závity směřují na boky pilastru. Na stojce visí od voluty dolů střapec z tří květů. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa, výše se zvedá trojúhelný štít s profilovaným orámováním. Ve vrcholu štítu je zasazená kamenná piniová šiška. Stejné pilastry jako na vstupních stranách jsou i na rizalitech, oddělujících zbývající úseky kaple – vždy dva mezi vstupy. V nich je velké, segmentově ukončené dřevěné dvoukřídlé okno, jehož křídla rozdělují dvě vodorovné příčle. Nahoře a po stranách je plochá šambrána, dole profilovaná kamenná parapetní římsa. Stěny vrcholí bohatě profilovanou hlavní římsou. Kapli zastřešuje kopule, krytá plechem, protažená nad rizality. V jejím středu je zasazená oválná zděná lucerna se čtyřmi segmentově zakončenými dřevěnými okny, rozdělenými jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Kolem oken je šambrána s hlavním klenákem a klenáky obdobného tvaru uprostřed bočních stran šambrány i v části dolní. Okenní osy lemuje po obou stranách lizéna, nahoře je profilovaná hlavní římsa. Lucerna má cibulovitou střechu, krytinou je plech. Ve vrcholu střechy je zasazena jehla se zlacenou makovicí a korouhvičkou s běžícím jelenem. V interiéru kaple se nachází replika bohosudovské Piety na vysokém soklu, z jehož dolní části vede trubka s vytékající vodou pramene.