schodiště

Dvouramenné kamenné schodiště umožňuje přístup do ambitu kolem kostela P. Marie Bolestné z jihozápadní strany, od jezuitské rezidence čp. 34. Jeho ramena mají oválný tvar, horní podesta je rovná. Schodiště má kamenné zábradlí, tvořené kuželkami, nahoře je kamenný parapet. Obdobné zábradlí, avšak rovné, je i na horní podestě. Zábradlí člení hranolové sloupky, zdobené vyrytým obdélným zrcadlem se zaoblenými rohy. Na sloupcích je umístěn podstavec, směrem vzhůru se konkávně zužující, s kamenným zdobným článkem. Na sloupcích u dolních konců zábradlí je velká piniová šiška, na sloupcích zhruba v třetině obou ramen je koule, na sloupcích ve dvou třetinách ramen je opět piniová šiška. Sloupky jsou i na obou okrajích zábradlí horní podesty, kde je koule (jedna chybí).