vila dr. Josefa Poláčka

Vila dr. Poláčka je zasazená ve svažitém terénu zahrady, posunutá od ulice směrem do hloubky parcely. Pozemek je vymezen plotem ze železných prutů s kamennými postranními sloupky, na osu prolomeným brankou. Hlavní vchod ve východním průčelí zpřístupňují monumentální, na osu orientované schody, rozdělené na jednotlivé úseky dvěma podestami. Samostatně stojící vila obdélného půdorysu je do ulice orientovaná štítem užšího východního průčelí. Stavba má sokl obložený lomovým kamenem do výše 1. polozapuštěného podlaží. Východní průčelí v přízemí tvoří hluboká sloupová lodžie se čtyřmi robustními kanelovanými sloupy bez hlavice, nesoucími kladí s vlysem zdobeným triglyfy. Jde o architektovu interpretaci antikizujících forem a využití tvarosloví dórského slohu. V lodžii je situovaný hlavní vstup, zdobený v nadpraží trojúhelným frontonem, doprovázen po obou stranách jedním obdélným okenním otvorem. V úrovni ořímsovaného štítu je fasáda prolomena velkým otvorem horní podkrovní lodžie s prolomeným parapetem, zaklenutá stlačeným obloukem. Ve vrcholku strmého štítu je fasáda prolomena ještě jedním oválným oknem. I když se jedná o menší vilovou stavbu, přísné osové uspořádaní přístupového schodiště i celé kompozice východního průčelí vytváří dojem monumentality a klidné symetrie.