terasa s glorietem a muzeem

Památník s glorietem, muzeem, kolonádou a terasou je situován na severní straně areálu, cca 100 m od hlavní silnice Praha-Kladno. Samotné muzeum stojí v sousedství východního křídla kolonády. Panoramatickou dominantou je polygonální stavba glorietu s pískovcovým obkladem a kovovým baldachýnem v podstřeší. Na vyvýšeném místě uprostřed je umístěna nádoba na věčný oheň. Po stranách glorietu se zalamují nižší zděná křídla budovy obdélného půdorysu, otevírající se do shromažďovacího prostoru kolonádou s hranolovými pískovcovými pilíři. Obě zadní plné stěny vyplňují rozměrné figurální reliéfy - v západním křídle reliéf ztvárňující popravu obyvatel obce Lidic a ve východním křídle reliéf osvobození. Shromažďovací prostor s obdélnou kašnou a dlážděním vymezují na východní a západní straně dvě budovy obdélného půdorysu. Na jihozápadní straně stojí objekt s terasou, navazující na parkoviště a na jihovýchodní straně budova muzea se sedlovou střechou o nízkém sklonu. Hlavní průčelí obou budov, obložené pískovcovými deskami, člení hranolové pilířky. Shromažďovací prostor (v nižší úrovni terénu než zmíněné budovy), je na jižní straně ukončen kamenným zábradlím s kruhovou terasou, s čučky a pylony. K pietnímu území vede z každé strany kamenné schodiště. Pod terasou tohoto dvouramenného schodiště je zřízen výstavní objekt s názvem IN MEMORIAM s pískovcovým obložením.