šachetní budova

Šachetní budova stojí severně od ulice Nad štolou na rovném, nenáročně parkově upraveném travnatém prostranství s několika v minulém desetiletí vysazenými nevelkými borovicemi. Dnešní budova je pouze torzem původní stavby, doložené fotografií z roku 1896, kdy byla ještě opatřena asymetricky umístěnou těžní věží. Původní budova protáhlého obdélného půdorysu, orientovaná přibližně severojižním směrem, byla kolem a po roce 1985 zcela přestavěna (prý po dřívějším požáru, který značně poškodil větší část objektu). Jižní část stavby byla asi ze tří čtvrtin do základů zbořena, zbývající severní díl budovy byl upraven - údajně podle doložených dobových pramenů - do podoby z konce 19. století. Recentní stavba téměř čtvercového půdorysu o rozměrech cca 12 (osa sever-jih) x 14 m (osa západ-východ) je zevně jednopatrová, vyzděná převážně z lomového kamene. Hladké štukové omítky jsou lomeně bílé až světlebéžové. Sokl z lomového, většinou režného kamene je pouze na západní a části jižní strany ohozen hrubozrnnými nehlazenými stříkanými omítkami. Fasády jsou členěny neobvykle širokou nárožní pásovou rustikou (šíře rustikových ploch není na jednotlivých stranách stejná), plochou neprofilovanou kordonovou římsou a hranolovou korunní římsou s hladkým vlysem. Severní vstupní tříosé průčelí má uprostřed pravoúhlý vchod v neprofilovaném žulovém ostění s novými dvoukřídlovými železnými vraty. V nadpraží vchodu je naznačen nízký slepý světlík v hladké štukové šambráně. Po stranách vchodu jsou dvě slepá obdélná okna v hladkých šambránách. V 1. patře jsou tři okna ve stejném štukovém orámování, plochu mezi okny v celé výši podlaží vyplňují velká pravoúhlá pole obnaženého režného lomového zdiva. Nad hlavní římsu vystupuje nízký prázdný trojúhelný štít, lemovaný hladkým pásem. Jižní průčelí je dvouosé, v přízemí dva slepé segmentem završené vchody v hladkých šambránách, v patře dvě slepá okna stejného tvaru i orámování. Štít s prázdným tympanonem je zcela shodný se štítem na severní straně. Východní fasáda je rozvržena do tří pravidelně rozmístěných os, v přízemí vlevo je zazděný pravoúhlý vchod v neprofilovaném žulovém ostění se slepým nadsvětlíkem v hladké šambráně. V dalších osách jsou dvě slepá okna, v patře prolomena tři obdélná okna, všechna v hladkých šambránách. Mezi okny v patře se opět uplatňují široká pole odkrytého režného kamenného zdiva. Západní průčelí je zcela bez oken, při severním rohu nápadně vyniká mimořádně široká plocha pásové rustiky, která je při jižním nároží poněkud užší. Budova je završena nízkou sedlovou střechou, krytina není patrná (vzhledem k malému sklonu střechy). Interiér obsahuje jediný prostor, v němž vyúsťuje šachta, která není uzavřena zásypem a ohlubeň jámy není zakryta. Prostor vyplňuje nevelká novodobá konstrukce vestavěné příhradové věže. Starší dokumentace uvádí budovu s čp. 47, dnes objekt není označen číslem popisným.