hornická cáchovna

Hornická cáchovna, někdejší správní důlní objekt sloužící později i jako hornické šatny a lampárna, stojí při vyústění strmě stoupající Třemošenské ul. do svažitého náměstí Hynka Kličky. Profil nerovného terénu si vynutil specifickou formu domu, který je ze severní a západní strany jednopatrový, od jihu a východu přízemní. Obdélná budova, situovaná podélnou osou ve směru západ-východ, je ve východní pětině zvýšena o jedno patro. Základní půdorysný obdélník je na jižní straně rozšířen dvěma hranolovými poměrně hlubokými rizality, z nichž jeden je v patrové části, druhý v přízemní části stavby. Zdivo z režných cihel spočívá na kamenné podezdívce. Na severní straně, kde terén prudce klesá, je i celá suterénní část budovy, jež zde má charakter přízemí, vyzděna z velkých neomítaných hrubě otesaných žulových kvádrů. Exteriér je členěn obdobnými jednoduchými tektonickými formami, odpovídajícími duchu průmyslové architektury, jako ostatní stavby. Fasády, rámované po obvodu pravoúhlými lizénovými rámy, jsou horizontálně přepásány vystupujícími cihelnými hranolovými kordónovými římsami, ve tvaru korunní římsy se uplatňuje zubořez. Velká obdélná okna mají nízké segmentové záklenky, zdůrazněné plochými cihelnými rámy, parapety lemují hranolové neprofilované žulové římsky. Severní průčelí je rozvrženo do šesti os, z nichž jediná náleží převýšené východní části domu. Do druhé a páté osy v přízemí (resp. částečně zahloubeném suterénu) jsou vloženy pravoúhlé vchody v neprofilovaném žulovém ostění. Východní fasáda je tříosá, v levé ose je prolomen hlavní pravoúhlý vchod s nízkým nadsvětlíkem v hladkém kamenném ostění. Nad první patro vystupuje nízká půdní nástavba s třemi kruhovými okny v cihelném orámování, jejichž intervaly zachovávají rytmus okenních os dolních podlaží. Systém členění ostatních průčelí je obdobný, západní štítové průčelí je tříosé, v nízkém zubořezem lemovaném štítu jsou tři kruhová okna ve vystupujících cihelných rámech. Sedlové střechy nad oběma částmi budovy, vzájemně na sebe kolmé, pokrývají eternitové šablony. Interiér cáchovny je novodobě přestavěn a upraven pro novější využití, naposledy pro potřeby Hornického muzea.