smírčí kámen

Kámen se nachází na okraji obce, pod vzrostlým stromem na pravé straně silnice do Mnichu. Od okraje vozovky je vzdálen zhruba metr; hned vedle něj stojí výklenková kaple. Jedná se o umístění sekundární, původně stál o něco dál od komunikace, na louce, která ukončuje náhorní plošinu nad údolím Dírenského potoka. Vyplývá to ze zápisu v městské kronice, obsahujícího i velmi zajímavou pověst, vztahující se k jeho významu: "Vypráví se, že dva bratři - buď ze mlýna čp. 187 nebo z čp. 191 - se zamilovali do jednoho děvčete. Jeden z nich dal toho druhého odvést na vojnu a s děvčetem se oženil. Po osmnácti letech vrátil se druhý z vojny a bratra na louce Otavnicích zabil. Vraždě prý mohli zabránit Hrnčířovi (čp. 189) a za to, že jí nezabránili, museli platit ročně asi 1 zlatý (Železná kráva) po dlouhá léta faře. Na místě vraždy v louce zasazen výše uvedený kámen. Ten později majitel louky Matěj Němec dal přeložit k silnici a u kamene postavena kaplička." Starobylost této ságy potvrzuje poznámka v kronice, podle níž byla zaznamenána dle vyprávění mlynáře Frant. Nováka čp. 187, který to slyšel vypravovat od bývalého kostelníka Josefa Peroutky z čp. 189. Jiná, prozaičtější a pouze ústně tradovaná místní pověst hovoří o tom, že byl kámen postaven v místě, kde byl zavražděn a okraden řezník. Lze předpokládat, že tato varianta je originárně odvozena od znamení sekery, na kříži vytesaného. Korpus kamene, vytesaného ze žuly, sestává ze dvou částí. Na řemeslně velmi pečlivě opracovanou vrchní část ve formě kamenné desky plynule navazuje amorfní část spodní. Čelo desky má tvar lichoběžníku, značně se ovšem blížícího obdélníku. Její výška je 82 cm, čelní šíře na horním konci 56 cm, na spodním 52 cm. Hloubka kamene v jeho opracované části se od vrcholu znatelně zvětšuje, a to ze 17 na 25 cm. Rozšíření je výraznější v horní polovině korpusu. Ten nese známky mechanického poškození - levý horní roh byl někdy v minulosti odštípnut. Na druhou stranu je třeba vyzdvihnout, že kříž je jen minimálně dotčený erozí. Zadní část desky je hladká, veškerá symbolika se soustředila na její avers. Ten je vyjma spodní strany, kde deska přechází v ukotvovací balvan, orámován vystouplým okrajem, který je na první pohled mohutnější na horním konci, kde dosahuje šíře 11 cm, tedy více než dvojnásobné než na bočních stranách. Ze zahloubené plochy pak vystupují dva výrazné pozitivní reliéfy. Prvním z nich je vodorovně položená sekera s ostřím obráceným dolů, nacházející se v horní části desky. Je umístěna asymetricky, její čepel se téměř dotýká levého okraje a je nepatrně poškozená následkem výše zmíněného poškození kamene v jeho levém horním rohu. Celá sekera je dlouhá 31 cm. Na základě analogie lze říci, že do úvahy přicházejí pouze dvě možné interpretace tohoto předmětu: buď se pravděpodobněji jedná o vražednou zbraň, nebo o atribut povolání zavražděného. Každé alternativě odpovídá jedna z výše zmíněných pověstí. Pod sekerou je celkem symetricky vytesán řecký kříž.