městský dvojdům

Dům stojí v bývalém židovském ghettu mezi ulicí Karolíny Světlé a úzkou uličkou. Jedná se o řadový jednopatrový dům sestávající ze dvou propojených a rozdílně zastřešených částí - tzv. dílčí dům. Pravou stranu domu kryje mansardová střecha s dvěma vikýři (společná s čp. 147). V přízemí je pravoúhlý vstup se zakulacenými rohy, krytý novodobými dřevěnými křídly. Patro člení tři okenní osy. Levá strana domu je kryta nepravidelně zalomenou sedlovou střechou. V patře přesahuje do sousedního domu směrem k západu (na parc. č. 157/1). V přízemí je průčelí otevřeno oválně zakončeným vstupem s kamenným ostěním. V patře je průčelí pětiosé, lichoběžníkový štít ve druhém patře je otevřen třemi okny a jedním menším. Zadní průčelí je zakončeno dvojicí nepravidelných štítů a otevřeno je množstvím různě velkých obdélných oken. Drobný obdélný vstup se nachází v místě spojení dvou částí domu. Sklepy a přízemí jsou zaklenuté valenými klenbami, patro je plochostropé. Předmětem ochrany je dům čp. 148 a k němu náležející pozemek.