socha Anděla Strážce

Socha Anděla Strážce v dnešní době stojí v areálu AV ČR v Opatovickém mlýně. Socha byla vystavěna na paměť nešťastné smrti Ferdinanda Glocka poblíž Opatovického mlýna, odkud byla roku 1982 přenesena ke Schwarzenberské hrobce. Socha Anděla Strážce stojí na nízkém plintu, který je její součástí a je ztvárněná v tradičním ikonografickém pojetí. Stojí v nakročení, levá noha je zakoročena dozadu a pravá směřuje vpřed. Hlava Anděla je natočena směrem k figuře dítěte a směřuje doprava dolu. Levá paže je pozvednuta a ukazováček směřuje nahoru. Pravá ruka lehce přidržuje postavu dítěte za hlavičku. Postava Anděla je oděna do bohaté draperie a křídla jsou široce rozevřena. Figura dítěte, které stojí napravo od Anděla na nízkém plintu, má semknuté ruce k motlitbě a hlava je v mírném natočení doleva. Nohy jsou v nepatrném rozkročení a celé tělo je esovitě prohnuto. Dítě je oblečeno do přiléhavé košilce a sukni. Architektura se skládá ze spodního žulového postamentu kvádrového tvaru s horní profilovanou římsou umístěnou na nepůvodním betonovém základě čtvercového půdorysu. Na čelní straně tohoto postamentu je nika obdélníkového tvaru. Celková výška památky i s architekturou je cca 3,8 m. Při sochařském zpracování byl použit jediný druh přírodního kamene - vápence, architektura je ze žuly. Kolem postamentu je žulová balustráda se sedmi kuželkami a horními překlady. Tato balustráda je pouze dodatečně přidána a nebyla součástí této památky. Balustráda leží na neopracovaných kamenech spojovaných cementovou výplní.