měšťanský dům U zlatého soudku

Dům stojí na východní straně svažité Karlovy ulice, na typické hloubkově orientované parcele. Jedná se o přízemní dům, krytý mansardovou střecho s nevhodnou novodobou krytinou typu bonského šindele. Fasáda je poměrně jednoduchá, její podoba je výsledkem stavební úpravy, uskutečněné pravděpodobně na konci 19. století. Je členěna vyšším soklem, vyrovnávajícím úroveň terénu, který je prolomený sklepními¨okénky, a jednoduchou bosáží. Fasáda se otevírá rozměrným trojdílným, v horní vodorovně děleným oknem (zřejmě z pozdější úpravy) a pravoúhlým vstupním portálem s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Nad vchodem je umístěn jednoduchý novodobý čtvrcený modrobílý štít, pod ním páska s nápisem KOLÍN 1474. Dispozice představuje podélný dvojtrakt, vpravo s průjezdem, vlevo se třemi za sebou navazujícími prostory. Předmětem ochrany je dům čp. 30 a k němu náležející pozemek.