činžovní dům

Dvoupatrový městský dům podsklepený v řadové uliční zástavbě na hloubkové goticko-renesanční parcele, štítově orientovaný, s valbovou střechou a věžičkou ve vrcholu, krytina náhražková, typu Tegola (pův. dvojitá tašková, později eternitová). Průčelí do náměstí je v patrech 4-osé, v přízemí nepůvodní provizorní řešení s pravoúhle vyříznutými otvory vstupu a výkladce v břizolitem omítnuté hladké stěně. Plochu pater vymezují ze stran široké pásové liseny obložené hnědavými čtvercovými kachlíky, zdola pásová kordonová římsa v místě někdejší prosklené markýzy nad přízemím a shora úzké kladí a mohutně vysazená hlavní římsa s nedochovaným nebo nerealizovaným kazetovým podhledem, podložená vejcovcem. Pás se dvěma páry oken v 1.patře (v původním projektu velkoplošné prosklení) je posazen na průběžnou parapetní římsu, střední meziokenní pilíř a oba postranní jsou svisle vlnitě rastrovány, kdežto užší pilířky mezi okny jsou půlválcové, pokryté reliéfním geometrickým ornamentem. Ve střední ose bývala kovová ozdobná konzola pro vlajky. Okna tvaru vysokých obdélníků jsou ve spodní polovině dvojdílná, v horní trojdílná. V mělké obdélné výplni průběžného parapetu oken ve 2.patře býval ozdobný nápis S. Ganz. Okna 2.patra mají vysazenou průběžnou parapetní římsu, jsou obdélná, členěná do „T“ (původně v horní třetině drobnější geometrické členění). Výzdoba meziokenních pilířů obdobná jako v přízemí, půlválcové pilířky jsou doplněny ještě svislým vlnitým rastrováním. Průčelí završuje atikový štít, který je doplněn v nárožích hranolovými pilířky v šířce lisen, se stupňovitým zakončením, které dle původního projektu mělo vrcholit ozdobnými lucernami. Štít má ploché sedlové zakončení střední předstupující řásti a nižší stupňovitě ustupující a snižující se křídla. Spodní část střední partie je zdobena dvěma pásy čtverců, po stranách a uprostřed s diamantem, v mezilehlých polích kruhy. Vrchol střechy zdobí polygonální věžička se zvonovitou plechovou stříškou zakončenou hrotnicí. Barevné řešení : okrové omítky, světle nahnědlý keramický obklad.