boží muka

Kamenná Boží muka ze sliveneckého mramoru. Sestávají ze soklu cca v. 15 cm, který byl natolik porušen, že byl při restaurování nahrazen kopií, dříku - s jedním vyžlabením a dvěma oblouny při bázi a jedním oblounem na vrcholu, krychlovou hlavicí v. 23 cm a kopií ztraceného křížku. Na hlavici ze všech stran tesaný nápis : MARIINGISKRA / TRAKONIC / DELAL / / IAM MICHNA / FORST ZBRASLAWSKI / A MARKETA / / MANZELKA GEHO / KE CZTI A CHWALE / PANA BOHA / / TITO BOZIMVKA / DALI VSTAWIETI / LETHA PANIE (od jihu na západ). Pod dolní stranou hlavice zespodu tesaný letopočet 1669. Boží muka byla po restaurování r. 1992 přenesena z původního umístění na úpatí vrchu Havlín na zahrádku před čp. 470, 472 v ulici U Národní galerie.