venkovský dům

Roubená přízemní stavba komorochlévního typu je situovaná nedaleko kostela sv. Vojtěcha, u komunikace, severním směrem. Stavba vystavěna na křížovém půdorysu, štítová průčelí v ose S - J, vstup do domu od komunikace, východní strany po předloženém schodišti. U průjezdní komunikace nízký opěrný taras z pískovcových bloků, který zpevňuje zvýšenou terenní vlnu se situovaným objektem. Přední část domu roubena, světnice na okapové straně a na straně průčelí celkem se šesti okenními osami, okenní křídla dělena do kříže, profilované šambrány okolo oken s parapety. Objekt je vystavěn na nízké kamenné podezdívce, roubení zpevněno stěnovými kleštinami. Průčelní štít mírně předsazen (orientován ke kostelu) o dvou polích, vrchní pole klasovitě bedněno, se dvěma vyzíry ve tvaru čtyřlistu, spodní pole se dvěma obdélnými okny (velikost obdobná jako u oken světnice), štít uprostřed svisle bedněn, okraje s sedlovým bedněním, spáry přelištované latěmi. Jednotlivá pole jsou rezbářsky ukončena vykrajovanými vodorovnými latěmi. Vstupní část domu zděna, taktéž zadní hospodářský trakt domu. Vstupní dveře dvoukřídlé, osazeny v kamenném ostění. Nad vstupem v patře sedlová stříška světničky, štít svisle bedněn s přelištováním spar, ve štítě a spodní části dvojice sdružených oken. Zadní trakt okapové strany domu se segmentovou bránou s dřevěnými dvoukřídlými vraty, které vedou do dvora. Pilířová stodola, která navazovala na zděnou část hospodářského traktu domu, byla původně zastřešena krovem sedlové střechy, po r. 1990 pultovou střechou (krov sedlové střechy stržen). Poměrně rozlehlá stodola (k severní straně) uzavírala dvůr objektu. Ke světnici byla přistavěna k západní straně zděná dílny s obdélnými okny, vrchní část oken zakončena segmentem. Krov sedlové střechy, krytinou taška uchycená na latích.