venkovský dům

Menší přízemní roubený dům situován v Jihoslovanské ulici nedaleko budovy polikliniky. K okapové zdí přistavěn vedlejší zděný objekt čp. 457. Vystavěn na obdélném půdorysu, s mírně předstupujícím kamenným soklem do výšky cca 50 cm, průčelním štítem orientovaný k JV straně. Původní roubený objekt byl v minulých letech "dán do kožichu". Průčelní nosná zeď členěna třemi okenními osami, dvoukřídlá okna v dřevěných rámech, dělena do šesti tabulek a téměř v rovině vápenné omítky. V bočním vstupu okapové strany jsou dvě okenní osy podobného rozměru i členění. Pod okny nevýrazné štukové parapety. Průčelní štít o dvou polích do ulice je bedněný svislými prkny s laťovým přelištováním spar a třemi obdélnými prosvětlovacími okénky v dřevěných rámech. Zadní trakt okapové vstupní strany s přistavěnou dřevěnou předsíňkou se dvěma okny (novotvar). Asymetrický tvar sedlové střechy o nestejném sklonu střešních krokví a velikosti střešních ploch. Krov střechy bedněný s pokládkou několika vrstev lepenkových pásů. Zadní štít orientován k SZ straně, o jednom poli, bedněný, s dvěma okénky. Mohutný cihlový komín s hranolovým zakončením.