sousoší Piety

U polní cesty východně od Dyjákovic stojí působivý příklad barokního ztvárnění tématu Piety v krajině Jaroslavicka. Na hranolovém soklu s volutovými křídly zdobeném na čelní straně zaklenutou vpadlinou s reliéfním zobrazením scény Loučení Krista s Pannou Marií sedí na skalisku Bohorodička, o jejíž kolena se opírá bezvládné tělo umučeného Krista. Panna Maria je ztvárněna v dynamickém pohybu s tváří vztyčenou k nebesům, roucho má kolem nohou a pozdvižené levice modelované do bohatých záhybů, u nohou Panny Marie přidržuje postava andílka trnovou korunu. Osmiřádkový německý frakturní nápis na zadní straně soklu nás informuje, že dílo nechal osadit Michael Oberentzer a jeho žena Dorothea roku 1734. Zu Ehren gott und / der schmertz Haften / mutter Marie habe ich / Michael obere[n]tzer und / meine Eh[wi]helin dorot / hea dise Saullen an hero / setzen lassen [..] iahre / 1734. //.