městský dům

Volně stojící budova domu čp. 5 se nachází v mírném svahu na západním okraji městského jádra, v místech vyústění hlavní silniční komunikace vedoucí od nádraží do náměstí. Jedná se o zděný dům o dvou křídlech, vystavěný na půdorysu písmene "V". Hlavní křídlo o dvou traktech vytváří uliční frontu, je patrové s podkrovím. Do ulice se však uplatňuje pouze dvěma podlažími, kdežto první podlaží - pod úrovní ulice - se otevírá ve svažujícím se terénu pouze do dvora. V místě napojení obou křídel je nároží zkoseno a architektonicky zvýrazněno pro pohled z náměstí. Na toto podélné křídlo tvořící uliční frontu navazuje jeden trakt zasazený do svahu. Je čtyřpodlažní s podkrovím. Uliční trakt hlavního křídla je členěn osmi okenními osami. Na první a šesté ose vystupuje z fasády třetího, obytného podlaží arkýřový balkon, zastřešený poloviční valbou. Na druhém podlaží, tj. v přízemí tohoto traktu při pohledu z ulice odpovídají okenním osám dva typy výkladců, lišících se svojí šířkou. Zkosené nároží orientované do náměstí je zvýrazněno arkýřem, vyneseným na konzolách. Arkýř přechází nad hlavní římsou ve věžičku obdélného půdorysu, zakrytou historizující routovou stříškou. Někdejší vstup z ulice, proražený pod tímto arkýřem v okoseném nároží, je nyní nahrazen výkladcem. Štítové průčelí na západní straně je opatřeno v přízemí vchodem s předsíní. Rovněž i ve dvorním traktu tohoto křídla. Boční křídlo v uliční frontě je šestiosé. Na třetí ose zleva je proražen nepůvodní obdélný otvor vchodu z postranní ulice. Fasáda prvního podlaží je v přízemí členěna ještě čtyřmi obdélnými okny, ve druhém podlaží pěti okny a ve třetím podlaží čtyřmi okny. Obě křídla kryje sedlová střecha. Střešní krytinou jsou azbestocementové šablony. Arkýře jsou kryty plechovými pásy. Okna jsou dřevěná, v uličním traktu členěná pomocí T na tři pole. Výkladce nejsou členěny. Fasáda uličního traktu nese secesní motivy (přelom dvacátých a třicátých let 20. století).