městský dům

Jednopatrový zděný dům na široké, hloubkově orientované parcele, klesající ze svahu, se obrací vstupním průčelím do náměstí. Hodnotnou, jednotně koncipovanou neoklasicistní fasádou s valbovou střechou je opatřeno nejen vstupní, ale i uliční průčelí. Hlavní reprezentativní fasáda je symetricky členěná, pětiosá. Osu průčelí akcentuje mělký rizalit s balkonem nad vstupem, završený ve střeše vikýřem se zděným, bohatě zdobeným štítem. Členění fasády vychází z klasických principů, na omítanou podnož vyrovnávající svažitý terén je usazeno bosované přízemí, oddělené od patra kordonovou římsou a na něm je vystavěno piano nobile, reprezentativní patro členěné čtyřmi kanelovanými kompozitními pilastry, nesoucími nízké kladí. Okna v přízemí jsou pouze vyříznuta z plochy fasády, kdežto okna v patře mají náročné edikulové šambrány s reliéfními festony v parapetních výplních a supraportami v podobě ankon. Vstup na balkon v ose rizalitu tvoří portál lemovaný pilastry, se segmentovým frontonem. Nevýrazně vystupující balkon je nesený secesně tvarovanými kovanými konzolami a je opatřený náročně kovářsky zpracovaným secesním zábradlím. Kladí zdobí úzký vlys s řadou konzolek, zahuštěnou v rozsahu rizalitu. Štít vikýře je nasazený na nízký parapet zakončený římsou. Má stojatá volutová křídla a nástavec v podobě dalšího zmenšeného štítu s volutovými boky a segmentovým frontonem. Vysoké půlkruhově zakončené okno vikýře je lemováno šambránou s výraznou klínovitou bosáží. Nad oknem je umístěna štuková kartuše s vročením 1850 _ 1902, vrchol štítu zdobí rollwerková kartuše s medailonem, nesoucím iniciály MP. Po bocích štítu vystupují ze střechy ještě dva menší vikýře s dřevěnými edikulovými štíty, členěnými kanelovanými pilastry s volutovými hlavicemi a vrcholícími segmentovým frontonem s vloženým vějířovým motivem. Štítky vrcholí krátkými hrotnicemi. V prvním patře a na soklu štítu se uplatňuje ještě sgrafitová arabeska ve vlysech, okenních frontonech či v ploše kolem portálu balkonu. Vstup v ose přízemí s půlkruhovým záklenkem byl komponován do bosovaného portálu, původní dveře však zanikly a jsou nahrazeny prosklenou výplní s bankomatem. Boční uliční průčelí člení 6 okenních os plus jedna nárožní, s vysokým vstupem. Členění fasády je odvozeno z hlavního průčelí, bez arabeskové výzdoby, s úzkým vstupním rizalitem na spodním nároží. Je zakončeno lichoběžným štítem se čtveřicí oken v lištových šambránách. Okna v přízemí mají oproti průčelí parapetní římsy a klenáky se secesními maskarony. Výrazným prvkem uliční fasády je vstup, opatřený převýšeným obdélným portálem s profilovanou šambránou přepásanou plastickou bosáží, vrcholícím klenákem v podobě konzoly s maskaronem. V hloubce špalety jsou vloženy vysoké dřevěné dvoukřídlé dveře v náročné řezbářské úpravě v historizujícím stylu, s prosklenými výplněmi a vysokým nadsvětlíkem.