socha sv. Pavla

Socha je součástí souboru, dvojice skulptur, které se nacházejí při jihovýchodním horním koutu citolibského náměstí, při jižní sakristii kostela sv. Jakuba. K sakristii se staví zády, čelem se obracejí k obslužné komunikaci a za ní k ohradní zdi usedlosti č. p. 54. Obě díla jsou postavena v rovinné travnaté ploše, čelem k jihu. Od hrany obslužné komunikace jsou vzdálené cca 10 metrů, od sakristie přibližně 3 metry. Jejich umístění bylo komponováno symetricky, na vstupní osu sakristie. Sv. Pavel je z pohledu od jihu umístěn napravo od vstupních dveří. Dílo se skládá z třístupňového fundamentu, článkovaného podstavce a vlastní figury na rozvinutém plintu. Zhotoveno je převážně z pískovce, ovšem dřík podstavce je zděný, převážně z plných cihel, ale též z opuky, omítaný. Původní kamenné prvky, přední kartuš a zadní nápisová deska, jsou do dříku uchycené železnými skobami a zazděné. První stupeň fundamentu je zřejmě z prostého betonu, bez profilace. Další dva stupně jsou původní, kamenné, s oblounem profilovanou hranou. Soklová partie podstavce je jednou odstupněná, profilovaná v omítce, ustupujícím fabionem přechází na dřík. Ten je rovněž hladce omítaný. Vpředu nese reliéfně vystouplou kamennou kartuši, jejíž povrch je značně degradován, avšak lze ještě rozeznat čtvrcení štítu a střední štítek. Patrně jde o erb Bredů, shoduje se s jednou částí aliančního znaku na rokokové bráně zámku v Líčkově. Zadní nápisová deska je vsazena do omítkového, nese latinský nápis o šesti řádcích. Podstavec ukončuje tenčí římsová hlavice, tato kamenná deska je v přední části nad kartuší mírně segmentově vzedmutá. Vlastní figura stojí na bohatě rozvinutém plintu, který je značně zdegradovaný. Je členěn na soklovou část, projmutý kónický dřík, oblounovou svrchní římsu a prostou vyšší desku, která je již součástí sochy. Na dříku vpředu pod zbytkem přerušené římsy je umístěno torzo rokaje. Muž oděný do šatu římského vojáka má na hlavě helmici s chocholem. Jeho tělo je esovitě prohnuté. Pravou ruku má v předloktí uraženou. O levou nohu má opřen obilný snop, který levou rukou přidržuje.