brána usedlosti čp. 10

Bývalá zemědělská usedlost čp. 10 je situována na S straně návsi. Brána se nachází na J straně areálu usedlosti a navazuje na ni z obou stran ohradní zeď dvora. Jedná se o dvouosou bránu s odstupněnou výškou, obrácenou čelem k J. Brána je zděná ze smíšeného materiálu s převahou kamene a omítnutá (tektonické články bíle a výplňové plochy okrově). Hl. vjezd má široký půlkruhově zaklenutá otvor, na pravé straně se otevírá nižší úzká branka se stlačeně zaklenutým vchodem. Záklenek hl. brány je lemován plochou šambránou s okrajovou lištou a zubořezem. Ve vrcholu se volutově zavíjí klenák. Patky oblouku jsou zdůrazněny římsovými náběhy a ozdobným zakončením. Vjezd je po stranách rámován pilastry s odstupněnými sokly, hladkými dříky a pseudoiónskými kanelovanými hlavicemi s volutami. Pilastry nesou uprostřed segmentově zaklenutou římsu. V ose nad vrcholem záklenku je umístěn plastický štukový ornament s kruhovou tváří slunce v zeleném vavřínovém věnci. Po stranách je pak rozdělen letopočet 18: - 35, z dolního profilu římsy visí jednoduché střapce a polychromované vinné hrozny. Vjezd uzavírají dvoukřídlá prkenná vrata s vertikálním laťovým mřížováním v horní části a brána je kryta prejzy. Branka vpravo je lemována úzkou lištou a členěna stejně jako hl. vjezd. Vpravo od vchodu branku rámuje pilastr. Branku završuje segmentově prohnutá římsa a uzavírají ji dřevěná jednokřídlá vrátka.