brána usedlosti čp. 9

Úsek ohradní zdi s bránou a brankou náležící původně zemědělské usedlosti čp. 9 se nachází přibližně uprostřed severní strany návsi. Jedná se o solitérní autenticky dochovanou část původní historické zástavby, stojící dnes na pozemku sousedního objektu e. č. 345. Brána orientovaná čelem k JZ je zděná z pravidelně opracovaných pískovcových kvádrů a omítnuta v odstínu světlého okru se světlezelenou ozdobou (orámování šambránou) nad vjezdem. Brána je dvouosá s odstupněnou výškou a tvoří ji vpravo široký vjezd a vlevo nižší vchodová branka. Vjezdová část je zakončena odstupňovanou římsou, která je uprostřed segmentově vyklenuta. Koruna zdi je kryta bobrovkami. Další výzdobou kromě šambrány s klenáky je plastický štukový květ s popisným číslem 9 (.N. 9.), reliéfně vystupující nad středním klenákem a po stranách letopočet .1.8.4.2. Novodobá dvoukřídlá vrata a jednokřídlá vrátka jsou kopiemi klasicistních vrat s vyřezávanými obloučkovými vlysy a ozdobným motivem slunce. Předmětem ochrany je ohradní zeď s vjezdovou branou a brankou na vymezených pozemcích.