nový hřbitov

Nový hřbitov v jižní části navazuje úzkým krčkem kolmo na hřbitov starý. Nový hřbitov je výrazně větší než starý, přibližně obdélného půdorysu a svou podélnou osou je orientován směrem SV – JZ. Přibližně uprostřed západní ohradní zdi se nachází budova márnice-obřadní síň postavena po založení hřbitova v roce 1866. Památkově nechráněná budova stojící na vlastní parcele č. 152 má půdorys ve tvaru kříže a sloužila jako prostor pro přípravu těla k pohřbu. 9 m hluboká studna pro rituální omývání těla se nachází poblíž při vstupu ze starého hřbitova. Nový hřbitov byl otevřen v roce 1866 a byl používán pro širší okolí přibližně sedmdesát let. Poslední pohřeb se uskutečnil v březnu roku 1939, mladší náhrobky zaznamenávají v nápisech in memoriam úmrtí z období šoa (pronásledování židů). Celkem se zde nachází 276 náhrobků. Při podrobné dokumentaci hřbitova z roku 1931 byla podrobně zdokumentována jen stará část. O novém hřbitově uvádí jen počet náhrobků a to 268 kamenů. Jižní část hřbitova byla zaplněna již koncem 19. století, severní se začala používat až ve 20. století. Děti byly pohřbívány na krajích hřbitova. Při pohřbívání se vedla evidence o pohřbených a hroby se průběžně číslovaly pomocí kovových tabulek, z části dochovaných na původních místech. Ve spodní části hřbitova při ohradní zdi se nacházejí náhrobky haličských uprchlíků z 1. světové války a náhrobek ruského zajatce židovského původu z Oděsy. Uprostřed jižní části byla vyčleněna čestná místa pro významné osobnosti. V severní části probíhaly pohřby v chronologické řadě. Jedním z nejstarších náhrobků nového hřbitova je náhrobek (č. 23) z roku 1866 patřící místnímu šochetovi (řezník). Na náhrobku je vyobrazen motiv běžícího jelena. Počet kohenských náhrobků je výrazně nižší než na starém hřbitově. Náhrobky jsou rozličného zpracování od obvyklých židovských náhrobních kamenů, přes výtvarně zajímavé a kamenicky náročné novogotické náhrobky po novodobé stély s charakterem běžného hřbitova. Novodobé židovské náhrobky jsou často zdobeny porcelánovými medailonky s fotografiemi. Několik desítek kamenických značek umožňuje určit kamenické dílny, které zhotovily dané náhrobky. Počet zúčastněných dílen je poměrně vysoký. Náhrobky zhotovila mimo jiné vyhlášená dílna Ignátze Steina z Batelova, kameníci Hollar z Karlína, Otto Standtner z Prahy, firma Friedenthal z Brna, kameník J. Kadlec z Jistebnice, kameník Viktory, J. Herzan a Slabý z Tábora, Wrba z Lovosic, Pišan z Pelhřimova nebo například kameník E. Markus.