sýpka - bývalá tvrz

Sýpka je mohutný dvoupatrový zděný omítnutý objekt, postavený na obdélném půdorysu. Jihozápadní průčelí je čtyřosé. V ose první zprava je vstup, přístupný po čtyřech schodech, které vedou na terasu před vstupem. Okolo vstupu je nika, nahoře zaklenutá do segmentového oblouku. V ose druhé zprava je okenní otvor nepravidelného tvaru, nahoře obloukovitý, v ose třetí zprava obdélný vstupní otvor. V krajní levé ose je drobný obdélný, na šířku orientovaný okenní otvor. Obklopený je širší špaletou, nahoře segmentově zaklenutou. Otvor zabezpečuje mříž. Takový okenní otvor je i v krajní levé ose prvního patra, v jeho zbývající části jsou dnes otvory zazděné. V druhém patře jsou opět stejné okenní otvory, a to v osách druhé, třetí a čtvrté zprava. V krajní pravé ose je podávací otvor, zakrytý dvířky. Mezi okny se v ose průčelí nachází na stěně reliéfní motiv kruhu ze svazků stonků, nahoře obtočeného stuhou. Ta oběma konci zvlněně splývá dovnitř kruhu po jeho stranách. Uprostřed kruhu je rozvinutý květ s čtyřmi srdčitými okvětními lístky. Pod hlavní římsou se v celé šíři stěny nachází široká vodorovná lizéna. Omítka je na průčelí místy poškozená, takže je patrné zdivo z lomového kamene, doplněného v malé míře cihlami. V nároží jsou také kamenné kvádry. Ve všech osách dvouosé jihovýchodní fasády jsou stejná na šířku orientovaná okénka jako na jihozápadní straně. Mezi okny druhého patra je na stěně další reliéfní výzdoba. Jde o obdélné pole, vymezené nahoře a po stranách orámování ze stylizovaných protáhlých tulipánovitých květů. Ve středu horní části je „hlavní klenák“ se stáčeným motivem. Ve vymezené ploše jsou nahoře tři písmena E H J (písmeno H je uprostřed, písmena E a J jsou výše po stranách a situována diagonálně, dolním koncem k písmenu H). Pod těmito písmeny je široká nízká mísa s vinnými hrozny, dalšími stylizovanými plody a nahoře s klasy. Pod hlavní římsou je opět lizéna. Protější severozápadní průčelí je provedené stejně jako jeho protějšek (bez štukové výzdoby), omítka téměř zcela chybí. Sýpka má valbovou střechu s námětkem, krytou bobrovkami.