schodiště I.

Hlavní přístupové schodiště vede ke štítovému věžnímu průčelí kostela z centra obce od jihozápadu. Umístěné je mezi domy č. p. 31 a 32. Nenavazuje přímo na asfaltový povrch vozovky, ale až v odstupu, za částečně zpevněnou a travnatou krajnicí. Vroubené je čtveřicí kaštanů. Za výstupním stupněm se nachází travnatá shromažďovací plocha před vchodem do kostela, široká cca 10 metrů. Terénní schodiště tvoří 31 stupňů v rytmu odspodu 5-5-4-3-5-9. Zhotovené je z kvalitních drážďanských pálených cihel (použitých například v oseckém klášteře). Hrany stupnic jsou vystavěné z cihel kladených na bok, druhá polovina stupnic z cihel na plocho. Stupně jsou vymezeny po stranách nízkou podezdívkou, rovněž cihelnou. Cihly podezdívky jsou kladené opět na bok, kolmo ke svahu, linie koruny zdiva organicky kopíruje jak terén, tak i krátké podesty. Zábradlí je novodobé, trubkové, ukotvené po obou stranách do podezdívek. Při vrcholu je schodiště flankováno po obou stranách kamennými skulpturami, jde o sochy sv. Petra a sv. Pavla.