schodiště II.

Přístup od návsi resp. fary k levé části bočního průčelí lodi kostela sv. Petra a Pavla zajišťuje schodiště, vedoucí sem od jihovýchodu. Umístěné je mezi domem č. p. 32 a farou č. p. 1. Od asfaltové cesty ho dělí širší travnatá plocha, schodiště začíná teprve od hrany podezdívky předzahrádky budovy fary. Vroubené je různorodou alejí (lípy, kaštany). Za výstupním stupněm se nachází travnatá shromažďovací plocha před bočním vchodem do kostela, široká cca 10 metrů. Terénní schodiště tvoří více než 20 stupňů, schody jsou sdružené zpravidla po třech, mezi nimi jsou delší podesty. Stupně a podezdívky jsou zhotovené z kvalitních drážďanských pálených cihel (použitých např. v Oseckém klášteře), podesty jsou mlatové. Hrany stupnic jsou vystavěné z cihel kladených na bok. Stupně jsou vymezeny po stranách nízkou podezdívkou, rovněž cihelnou. Cihly podezdívky jsou kladené opět na bok, kolmo ke svahu, linie koruny zdiva organicky kopíruje jak mírný sklon podest, tak i linii hran stupňů. Zejména ve spodní části schodiště nese podezdívka ještě zbytky hladké cementové omazávky, jinak je režná. Zábradlí je novodobé, trubkové, ukotvené po obou stranách do podezdívek. Při začátku je schodiště na levé straně ve větším odstupu doprovozeno barokní figurální plastikou sv. Jana Nepomuckého.