boží muka

Boží muka severně od kostela v obci Klášter při rozcestí u hlavní silnice patří do souboru sloupkového typu, který se vyznačuje značně hmotným hranolovým podstavcem s ohraničenými obdélnými poli. Muka stojí na jednoduché široké základní desce. Na podstavci s výraznou diamantovou bosáží je upevněn vysoký toskánský sloupek s téměř neznatelnou entazí. Dominantním prvkem je krycí deska, značně přesahující ukončující prstenec sloupku. Kaplice je kvádrová s hlubokými nikami zakončenými konchou. Kaplice je méně hmotná než podstavec, stříška je položena na další krycí desku a je formována do nižšího jehlance s dovnitř projmutými stěnami. Na jeho vrcholu jest upevněna tesaná koule, do níž je vložen kovaný dvojitý křížek. Dříve byla muka zanořena v terénu, po restaurování během let 2008 - 2009 byla vyzdvižena a kousek posunuta do dnešní polohy.