socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází na jižním okraji areálu kostela sv. Petra a Pavla. Doprovází v odstupu nezpevněné cesty začátek bočního terénního schodiště ke kostelu, tvoří protiváhu fary. Součástí památky je i půdorysně barokně profilovaná kamenná obruba předzahrádky a dva rovněž profilované kamenné patníky za sochou. Na jednostupňové základně je umístěn kamenný podstavec s půdorysně konvexní přední a pravoúhlou zadní částí. Druhá etáž podstavce, dřík s vydutým průčelím, je po stranách sevřena masivními volutami. Na vyduté části průčelí dříku je reliéfně vyobrazeno shození sv. Jana Nepomuckého do Vltavy - kamenný most se skupinou obtížně zřetelných postav, rozbouřená řeka, nad mostem zářící oblaková kupa. Podstavec je ukončen předsazenou profilovanou římsovou hlavicí. Na podstavec je osazen rozvinutý plintus, strany jeho vypukle kónického dříku jsou opřené volutami, zdobený je z čela oválnou kartuší. Postava sv. Jana Nepomuckého, v tradičním vyobrazení muže v kněžském šatu s biretem na hlavě, je vzpřímená, pravá dolní končetina mírně předstupující. V levé ruce drží světec palmetu mučedníka, v pravé ruce chybí původní krucifix, podpíraný andílkem. Šat je rozvlněný, bohatě řasený. Andílek má na ústech prst v gestu, upomínajícím na mlčenlivost.