most

Most na severní straně areálu je jediným vozovým přístupem do hradu. Navazuje na ulici Na hradbách, která je v tomto místě paralelní s ulicí Horskou. V místě kde se klesající Horská ulice stáčí k východu, ji ulice Na hradbách, pokračující hradním mostem, překračuje. Most začíná severním předpolím u domu č. p. 112 a mírně stoupá k jižnímu předpolí u půlkruhové bašty se zdvojenou hradní bránou. Jde o jednoobloukový mostek s valenou klenbou. Vyzděný je z lomového kamene, neomítaný. Dlouhý je cca 15 metrů, široký přes 3 metry. Nad vozovkou Horské ulice se klene ve výšce 3,2 metrů. Objekt je vyskládán z lomových šíbrovaných kamenů pojených na maltu rozetřenou do líce. Paty nosného oblouku jsou přibetonované. Mostní svršek je zadlážděn čtvercovými kamennými dlažebními kostkami, kladenými řádkově. Nové korunní obruby pod zábradlím jsou hladké, betonové. Zábradlí je sestavené z plotových dílců z kovové tyčoviny, ze sedmi po každé straně.