bývalá úřednická budova

Bývalá úřednická budova se nachází v dolní části hradu, přistavěna byla kolmo k západní baště. Svým příčným umístěním předěluje plochu dolního hradu na dvě části, menší severní dlážděné nádvoří a rozsáhlejší jižní zatravněnou část. Je to rozměrná zděná jednopatrová stavba obdélného půdorysu. Objekt je zastřešen valbovou střechou pokrytou menší šablonou černé barvy, kladenou nakoso s lemy. Střecha je opatřena sedlovými vikýři, z hřebenu vystupuje komínové těleso rovněž střešní krytinou opláštěné, při dolní hraně střechy jsou umístěny sněhové zábrany z kulatiny v jedné řadě. Obdélný půdorys je na západní kratší straně rozšířen segmentem bašty, do hmoty domu zahrnuté. V těchto místech je valbová střecha strmější a přechází plynule do kuželové výseče. K jižní podélné fasádě je přistavěna pultová střecha venkovní terasy. Vnější omítky jsou hladké, okrově bílé. Architektonické členění fasády je omezeno pouze na prosté mírně předstoupené hladké šambrány kolem oken a prkennou zdobně vyřezávanou římsu. Severní podélné průčelí domu orientované do prostoru dlážděného nádvoří je šestiosé, v mírně nepravidelném rytmu. Okenní otvory jsou výškově obdélné, výplně mají novodobou dřevěnou konstrukci opatřenou tmavohnědým nátěrem. Okna jsou doukřídlá, dělená na šest tabulek. Vchodové dveře ve stlačeným obloukem zaklenutém otvoru jsou dvoukřídlé.