boží muka

Na čtvercové kamenné základně, spočívá pilířek na vysokém soklu s nižší patkou (k základně zevně připevněn kovovými svorkami), nad níž je klasicky okosen do osmihranu a obvyklým způsobem se vrací nahoře do vyššího čtvercového profilu hlavice, zde je položena vzestupně profilovaná krycí deska, přesahující půdorys pilířku. Původní, patrně pozdně renesanční kaplice je ztracena, avšak je nahrazena nápodobou kaplice tzv. soukenických božích muk z Jindřichova Hradce. Kaplice je dole čtyřboká, má vysoké mělké niky na všech stranách, nahoře ukončené půlkruhem. Nad půlkruhy počíná komolý jehlan, do něhož je upevněn nový, sekaný plechový křížek. Na straně krycí desky, odvrácené od silnice, je linkou vytesána datace 1649.