pomník Pavla Křížkovského

Pomník Pavla Křižkovského sestává z centrálního centrálního čtyřstranného pylonu s oválným medailonem s vyobrazením hudebního skladatele, který v dětství v Neplachovicích žil. Centrální pylon je z černé leštěné žuly a sestává ze tří částí. Horní část s oválnou plaketou s reliéfním portrétem skladatele, se směrem nahoru mírně zužuje. Pod plaketou rytý zlacený motiv hvězdy se svatozáří, lyra a svitek s notovým zápisem. Střední část obelisku tvoří o něco širší kvádr se zlaceným nápisem a spodní část pylonu tvoří podstavec, který je opět širší než na něm stojící kvádr. Pylon stojí na třech kamenných stupních. Litinové profilované sloupky završené piniovými šiškami, umístěné na okraji spodního stupně podstavce. Sloupky jsou navzájem spojeny řetězy. Sloupky a řetěz natřeny černou matnou barvou.