boží muka

Boží muka stojí v Žižkově ulici poblíž odbočky ke kostelu Božího Těla a sv. Ducha, šikmo naproti špitálnímu kostelu sv. Jana Křtitele. Kaplice není původní. Boží muka stála v době svého vzniku na okraji města, avšak v poloze velmi významné – kaplice tedy pravděpodobně byla honosnější a rovněž pilířek byl jistě dvojnásobně vysoký. U paty pilířku není vytvořena jedna z variací tvarů, které můžeme pozorovat u slavonického souboru – chybí zde oblý drobný prstenec patky, který kupř. na pilířku v Dačické ulici proveden je. Kaplice je jedna ze tří ve slavonickém souboru, která má vrchol formovaný do nízkého jehlance. Usuzujeme-li dle tesané datace na srovnatelné kaplici božích muk na Strážném vrchu, pochází kaplice božích muk v Žižkově ulici rovněž nejspíš z počátku 19. století.